lördag 8 november 2014

Mördeg

Mördeg kan användas till otroligt mycket - oerhört många småkakor bygger på en grund av just mördeg. Viktigt när man gör mördeg att att man inte ska arbeta degen för mycket - ju mindre den arbetas desto mörare blir resultatet.

Tid: 10 minuter + minst 30 minuter i kylskåp
Portioner: ca. 20 st småkakor

Ingredienser:
300 g vetemjöl
200 g smör (kylskåpskallt)
100 g strösocker (eller florsocker som ger mjukare resultat men är lättare att få ihop)
1 st ägg
2-3 tsk iskallt vatten

Gör såhär:

  1. Sikta och blanda mjöl och socker i en skål
  2. Tärna ner smöret och nyp ihop.
  3. Blanda ner ägget men arbeta inte degen för mycket.
  4. Forma degen till en lång rulle.
  5. Plasta in och låt stå i kylskåp i minst 30 minuter.
  6. Baka ut till valfria kakor.

Servering: Degen kan bakas ut till fler olika sorters kakor; schackrutor, mazarinbottnar och gaffelkakor för att nämna några.

Tips! Tillsätt någon en tesked vaniljsocker för vaniljsmak eller en matsked kakao för chokladkakor.

Förvaring: Degen kan förvaras i upp till 24 timmar i kylskåp.

Omdömen: En riktigt god mördeg som mazarinbotten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar